Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 26.04. 2017 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu


Príďte si spraviť Mijafské hrtánki

mijafské hrtánkiCentrum tradičnej kultúry v Myjave (OvZP TSK) vás srdečne pozýva na podujatie venované tradičných myjavským obradovým cestovinám veľkonočného obdobia. Podujatie sa uskutoční v utorok 4. apríla 2017 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Mijafské hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Dozviete sa tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie.



 

 

     Mijafské hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Práve pytlikárskym plátenkom (sitami pre mlyny) bola Myjava známa po celom Rakúsko-Uhorsku. Pri tkaní sa však opotrebovávala jedna z dôležitých častí tkáčskeho stavu – paprstek, pomocou ktorého tkáč vytváral osnovu. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín – hrtánkov, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Pani majstrové ich pred sviatkami a významnými životnými udalosťami pripravovali naraz aj z 20 vajec a roznášali ich ako poctu svojim známym a ľuďom, ktorých si vážili. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.

     Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.

     V prípade záujmu o podujatie sa, prosím, záväzne prihláste mailom na adrese eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach 034/621 32 52, 0918 968 706. CTK Myjava vám tiež ponúka možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku. Veríme, že si tieto tradičné myjavské obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku. Domáce cestoviny sú predsa len domáce.

zdroj: CTK v Myjave 


Mijafské hrtánki
Vytlačiť | Pridané: 10:01:25 14.03.2017 | Prečítané: 165x | Autor: Marek Hrin | Komentárov: 0 | Hodnotenie: 0

Ohodnoťte tento článok (známky ako v škole)
Pre hodnotenie musíte byť prihlásený!

Diskusia k článku

Pre pridávanie príspevkov musíte byť prihlásený!


Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
Apríl 2017
PUSŠPSN
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Zoznam podujatí

Anketa
Čo považujete momentálne za najdôležitejšie pre spokojný občiansky život v Myjave?








Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online14
Dnes  1777
Mesiac  24509
Celkovo120057

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame