Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 17.12. 2017 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu

Počasie
Mapa mesta
Mapa Myjavy
Fotogaléria
galeria

Podujatie: Ľudová strava v Gazdovskom dvore



Miesto: Gazdovský dvor Turá Lúka
Dátum: 22.05. 2017
Čas: 08:00 - 17:00

Popis: Centrum tradičnej kultúry v Myjave pripravilo pre deti z materských škôl, žiakov základných škôl a organizované skupiny podujatie s názvom Ľudová strava, ktoré sa bude konať v Gazdovskom dvore v Turej Lúke, a to od 22. do 26. mája 2017. V Gazdovskom dvore v myjavskej mestskej časti bude deti čakať gazdiná, ktorá porozpráva hosťom o tom, ako sa stravovali ľudia v minulosti. Strava našich predkov bola predovšetkým varená, pripravovaná na otvorenom ohnisku. Hlavnou surovinou na prípravu jedál bola múka. K tradičným múčnym jedlám sa radia varené cestoviny, ktoré v minulosti patrili medzi najrozšírenejšie jedlá. Koláče patrili k sviatočným pokrmom, na ich prípravu sa používala kvalitnejšia pšeničná múka. Piekli sa výnimočne a ich sortiment nebol široký. Chlieb patril k pokrmom, ktorý sa každodenne objavoval na rodinnom stole. Piekla si ho každá rodina sama, a to zvyčajne raz do týždňa. Množstvo upečených pecňov záviselo od počtu členov v domácnosti. Kašovité jedlá patria medzi najstaršie pokrmy. Pripravovali sa z obilnín, najmä z prosa, neskôr z jačmenných krúpov aj zemiakov. Bežne pripravovaným pokrmom boli aj polievky, ktoré boli často na obed jediným chodom. Varili sa z rôznych druhov surovín, pričom prevažovali strukovinové polievky. Tie sa pripravovali nasladko alebo nakyslo s pridaním mlieka a octu. Polievky sa zahusťovali zatrepávaním alebo zasmažením. Kyslé polievky bolo zvykom zajedať s chlebom. Mäsové polievky sa varili zriedkavejšie, väčšinou len na významné rodinné udalosti a sviatky. Mäsové jedlá sa jedli zriedkavo, len na výročné sviatky a pri významnejších rodinných príležitostiach. Zemiaky boli tiež podstatnou surovinou na prípravu jedál a tvorili súčasť každodennej stravy. Konzumovali sa samostatne, a to varené alebo pečené. Široké uplatnenie našli ako prídavok do iných pokrmov. Mlieko (kravské a kozie) bolo tiež nevyhnutnou základnou súčasťou každodennej stravy, či už surové alebo varené. Pilo sa sladké aj kyslé. Z mlieka naši predkovia robili aj mnohé mliečne výrobky - smotanu, tvaroh, syr a maslo. Sortiment pestovanej zeleniny a ovocia v minulosti nebol taký široký ako dnes. Zelenina a ovocie sa konzumovali v surovom i varenom stave. Zo zeleniny sa najviac využívala kapusta, na jeseň hlávková a v zime kvasená. Na zimu sa ovocie uschovávalo v čerstvom a sušenom stave. Varili sa aj rôzne lekváre. Med sa používal ako sladidlo. Organizátori veria, že aj takouto formou sa im aspoň sčasti podarí vytvoriť u detí predstavy o stravovaní našich predkov. Vstupné na podujatie je 1,50 €. V prípade záujmu sa môžu triedy a skupiny záväzne hlásiť v Centre tradičnej kultúry Myjava, Partizánska 290/17, 907 01 Myjava. Tel. čísla sú 034/621 32 52, 0918 968 706, e-mail: eva.cmelova@ctk.tsk.sk.

Plagát:


Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
December 2017
PUSŠPSN
    123
45678910
111213141516
18192021222324
25262728293031
Zoznam podujatí

Anketa
Poznáte poslancov vo svojom obvode a ich aktivitu? Spolupracujete s nimi?







Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online4
Dnes  40
Mesiac  17467
Celkovo359814

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame