Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 22.10. 2017 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu

Počasie
Mapa mesta
Mapa Myjavy
Fotogaléria
galeria

Podujatie: Mijafské hrtánki



Miesto: Kultúrny dom Samka Dudíka
Dátum: 04.04. 2017
Čas: 18:00 - 20:00

Popis: Centrum tradičnej kultúry v Myjave (OvZP TSK) vás srdečne pozýva na podujatie venované tradičných myjavským obradovým cestovinám veľkonočného obdobia. Podujatie sa uskutoční v utorok 4. apríla 2017 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Mijafské hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Dozviete sa tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie. Mijafské hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Práve pytlikárskym plátenkom (sitami pre mlyny) bola Myjava známa po celom Rakúsko-Uhorsku. Pri tkaní sa však opotrebovávala jedna z dôležitých častí tkáčskeho stavu – paprstek, pomocou ktorého tkáč vytváral osnovu. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín – hrtánkov, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Pani majstrové ich pred sviatkami a významnými životnými udalosťami pripravovali naraz aj z 20 vajec a roznášali ich ako poctu svojim známym a ľuďom, ktorých si vážili. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy. V prípade záujmu o podujatie sa, prosím, záväzne prihláste mailom na adrese eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach 034/621 32 52, 0918 968 706. CTK Myjava vám tiež ponúka možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku. Veríme, že si tieto tradičné myjavské obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku. Domáce cestoviny sú predsa len domáce.

Plagát:


Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
Október 2017
PUSŠPSN
      1
2345678
9101112131415
161718192021
23242526272829
3031     
Zoznam podujatí

Anketa
Zaujímate sa, o čom rokuje a rozhoduje Mestské zastupiteľstvo v Myjave?







Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online18
Dnes  547
Mesiac  21297
Celkovo300432

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame