Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 5.06. 2020 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu


Na Vianoce si môžete opäť pripraviť "hrtánki"

hrtankiCentrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK, vás srdečne pozýva na podujatie venované tradičným myjavským obradovým cestovinám vianočného obdobia - hrtánkom. Podujatie sa uskutoční v utorok 26. novembra 2019 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Dozviete sa tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie. Hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozvoja tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla.



 

 

Práve pytlikárskym plátenkom (sitami pre mlyny) bola Myjava známa po celom Rakúsko-Uhorsku. Pri tkaní sa však opotrebovávala jedna z dôležitých častí tkáčskeho stavu – paprstek, pomocou ktorého tkáč vytváral osnovu. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín – hrtánkov, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Gazdinky ich pred sviatkami a významnými životnými udalosťami pripravovali naraz aj z 20-tich vajec a roznášali ich ako poctu svojim známym a ľuďom, ktorých si vážili. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra, pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy. V prípade záujmu o podujatie sa môžete záväzne prihlásiť na e-mailovej adrese: eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach.: 034/621 32 52, 0918 968 706. Máte tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a misku. Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.

zdroj: CTK Myjava


Výroba
Vytlačiť | Pridané: 15:11:30 05.11.2019 | Prečítané: 756x | Autor: Marek Hrin | Komentárov: 0 | Hodnotenie: 0

Ohodnoťte tento článok (známky ako v škole)
Pre hodnotenie musíte byť prihlásený!

Diskusia k článku

Pre pridávanie príspevkov musíte byť prihlásený!


Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
Jún 2020
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Zoznam podujatí

Anketa
Od pondelka 1. 6. 2020 sa opäť otvárajú brány materských či základných škôl. Pošlete do nich svoje deti?






Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online13
Dnes  347
Mesiac  4278
Celkovo1177044

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame

Citajte viac