Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 19.11. 2019 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu


Na Vianoce si môžete opäť pripraviť "hrtánki"

hrtankiCentrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK, vás srdečne pozýva na podujatie venované tradičným myjavským obradovým cestovinám vianočného obdobia - hrtánkom. Podujatie sa uskutoční v utorok 26. novembra 2019 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Dozviete sa tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie. Hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozvoja tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla.



 

 

Práve pytlikárskym plátenkom (sitami pre mlyny) bola Myjava známa po celom Rakúsko-Uhorsku. Pri tkaní sa však opotrebovávala jedna z dôležitých častí tkáčskeho stavu – paprstek, pomocou ktorého tkáč vytváral osnovu. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín – hrtánkov, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Gazdinky ich pred sviatkami a významnými životnými udalosťami pripravovali naraz aj z 20-tich vajec a roznášali ich ako poctu svojim známym a ľuďom, ktorých si vážili. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra, pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy. V prípade záujmu o podujatie sa môžete záväzne prihlásiť na e-mailovej adrese: eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach.: 034/621 32 52, 0918 968 706. Máte tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a misku. Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.

zdroj: CTK Myjava


Výroba
Vytlačiť | Pridané: 15:11:30 05.11.2019 | Prečítané: 212x | Autor: Marek Hrin | Komentárov: 0 | Hodnotenie: 0

Ohodnoťte tento článok (známky ako v škole)
Pre hodnotenie musíte byť prihlásený!

Diskusia k článku

Pre pridávanie príspevkov musíte byť prihlásený!


Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
November 2019
PUSŠPSN
    123
45678910
11121314151617
182021222324
252627282930 
Zoznam podujatí

Anketa
Aké kultúrne podujatia by ste radi videli v Myjave, respektíve ktorú kultúrnu oblasť by ste posilnili?













Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online10
Dnes  596
Mesiac  21681
Celkovo933438

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame

Citajte viac