Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 20.10. 2021 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu


Ako tvoriť menej odpadu?

ako tvoriť menej odpaduDnes sme pre vás pripravili posledný zo série článkov o odpade, o jeho zhodnocovaní a eliminácií, ktoré sme začali na webe publikovať pri príležitosti začatia zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (ďalej BRKO) v Myjave. Tento zber sa v bytových domoch spustil od 1. júla tohto roka a doteraz sme spoločne rozoberali, čo to ten BRKO vlastne je, prečo ho triediť, čo z neho možno kompostovať na záhradách, čo do tohto odpadu patrí a čo nie a aké pozitívne vplyvy má to, ak takýto bioodpad nekončí na skládkach, ale v kompostéroch, či vo fermentátoroch zberných dvorov. Teraz sa pozrieme na to, akým spôsobom môžeme vzniku odpadu predchádzať a tým spraviť niečo dobré pre seba, pre životné prostredie i našu planétu.



 
 
 
Každý deň môžeme urobiť jednu dobrú vec pre naše životné prostredie. Za celý rok je to tak 365 vecí, a to je už celkom dosť. Poradíme vám, ako na to. Každým rokom totiž stúpa produkcia odpadu. Priemerný Slovák vytvoril v roku 2019 priemerne 435 kg komunálneho odpadu. Z toho až 45% tvorí bioodpad, 35% je recyklovateľný odpad a len 20% sú je to, čo naozaj patrí na skládku a nedá sa viac využiť. Triedenie je jedným z krokov k úspechu. No ak chceme znížiť množstvo odpadu, musíme sa nad tým zamyslieť už pri nakupovaní. Preto sme pre vás pripravili niekoľko príkladov na inšpiráciu, ako tvoriť menej odpadu hneď na začiatku. Začnime s tým odpadom, ktorého je najviac. S bioodpadom.
 
Takmer polovicu toho, čo vyhodíme, tvoria zvyšky z ovocia a zeleniny, odpad zo záhrad, a to je len začiatok. S rastom životnej úrovne rastie aj naša spotreba a, bohužiaľ, aj plytvanie. A práve potraviny, ktoré sme nestihli zjesť, sú čoraz častejšie súčasťou obsahu našich smetných nádob. Ak už tento odpad vznikne, je dôležité, aby skončil tam, kde sa ešte využije. V hnedých nádobách na bioodpad, z ktorého sa vyrobí kompost alebo bioplyn.
 
Ako vyhadzovať menej jedla?
  • Plánujte svoje nákupy - Urobte si domáci jedálniček a plán toho, čo budete variť. Určite si môžete dopriať niečo malé navyše. Vyhnite sa však spontánnym nákupom, po ktorých vám polovica ingrediencií chýba a tak zbehnete dokúpiť "len jednu vec", s ktorou prinesiete ďalšie tri. Koľko potravín ste nakúpili s pocitom, že ich možno využijete, urobíte si zásobu alebo len tak na vyskúšanie? A nakoniec zostali na polici v komore alebo v chladničke, až kým neboli po dátume spotreby... Kupujte iba to, čo potrebujete, na jeden až dva dni dopredu. Okrem miesta v chladničke a ušetrených peňazí vyhodíte aj menej odpadu z potravín.
  • Nenakupujte keď ste hladní - Poznáte to. Ponáhľate sa z práce, ste hladní a už chcete niečo večerať. Ešte ani neviete čo, ale aj toto a tamto by ste si dali. Z obchodu odchádzate so zmesou všetkého možného, no dnes to zjesť nestihnete a zajtra budete mať chuť už na niečo úplne iné. A opäť miniete dosť peňazí, potraviny nesplnia svoj účel nasýtiť vás a niektoré z nich skončia v odpade.
  • Kontrolujte, čo už doma máte a čo treba minúť - Pred nákupom a plánom jedálnička skontrolujte chladničku a zásoby a zamyslite sa, čo by sa z toho dalo vytvoriť. Využite to, čo máte, aby ste to nemuseli vyhadzovať. Dokúpiť vám stačí možno už len pár vecí. Nebudete mať plné skrine a police v chladničke, opäť ušetríte peniaze a nevyhodíte nevyužité potraviny.
  • Hľadajte inšpirácie na nové recepty - Zero waste (nulový odpad) je nový životný štýl a platí to aj o kuchyni. Na internete nájdete množstvo receptov, ako využiť zvyšky potravín. Môžete tak dopriať svojim chuťovým pohárikom nové zážitky.
  • Nové poslanie zdanlivého odpadu - Medzi ďalšie zero waste tipy patrí využívanie zvyškov, napríklad zo zeleniny a ovocia. Ak chcete tvoriť minimum odpadu, môžete využiť odrezky z koreňovej zeleniny na sušené dochucovadlo alebo do vývaru, alebo šupky z citrusov na domáci čistiaci prostriedok, či marmeládu. Viac tipov, ako neplytvať potravinami, nájdete na strránke https://free-food.sk/problem/ako-tomu-predchadzat/

Z toho, čo máte v chladničke, sa dá vždy niečo vykúzliť

Možno vás prekvapí, že z toho, čo máte doma v špajzi alebo chladničke, môžete urobiť chutné jedlo, aj keď sa vám to možno nezdá. Inšpiráciu vám poskytne slovenská aplikácia Fridge Chef, ktorú vytvorila nadšená partia študentov. Aplikáciu si môžete jednoducho a zadarmo stiahnuť do mobilu a mať vo vrecku zásobu receptov. Stačí zvoliť suroviny, ktorú máte v chladničke a Fridge Chef vám vyhľadá vhodné recepty. Od jednoduchých cez slovenskú klasiku až po špeciality, vždy aj s uvedením náročnosti a času, ktorý vám príprava jedla zaberie. Máte v rukách ďalší nástroj, ako neplytvať jedlom a tvoriť menej odpadu. Viac informácií nájdete na stránke https://youtu.be/nsk59qWjs1I alebo na sociálnych sieťach, kde hľadajte heslo HERO Šf.

Ďalšie rady pre menej odpadu pri nakupovaní

Väčšina tovaru, ktorý nakupujeme, je v nejakom obale. Pri ovocí a zelenine už príroda "obaly" vymyslela. Preto baliť ich do ďalšieho obalu nemá zmysel. Z praktického hľadiska môžeme používať rôzne vrecká, ktoré už doma máme alebo si ich kúpime ,či vyrobíme a budeme ich používať opakovanie. Čo však s potravinami, ktoré sa nedajú kúpiť bez obalu alebo vlastný prírodný obal nemajú? Odpoveď je - Hľadať alternatívy. Vyberajte si tovar, či už ide o potraviny, alebo hocičo iné, ktoré nemajú zbytočne veľa vrstiev obalov. Porovnávajte, či to, čo si kupujete, môžete získať aj bez troch vrstiev plastu a dvoch kartónov. Ak je nápoj v plastovej aj sklenenej fľaši, vyberte si sklenenú. Sklo sa dá recyklovať prakticky do nekonečna, plast už pri výrobe zaťažuje životné prostredie. Každý obal, ktorý vznikne, sa snažte vytriediť. Preto je dôležité už pri nákupe sledovať "trojuholníčky" na obaloch. Ak tam takýto symbol vôbec nenájdete, hneď viete, že obal sa recyklovať nedá a skončí na skládke. Preto sa mu radšej vyhnite.

opakovane použiteľné obaly na potraviny

Opakovane použiteľné obaly na potraviny majú svoje výhody...

Ako sa vyznať v trojuholníčkoch?

Prehľad týchto značiek nájdete napríklad tu: https://smeti.sme.sk/dok/i/recyklacia/recyklacne-znacky

Bezobalové obchody

Vďaka veľkému záujmu verejnosti vzniká čoraz viac takzvaných bezobalových obchodov. Na váhu (ako v starých filmoch) tam nakúpite rôzne potraviny - múku, strukoviny, cestoviny..., ale aj drogériu, bezobalovú kozmetiku či udržateľné náhrady k jednorazovým produktom a pomocníkov do domácnosti, ktoré vám vydržia dlhšie. Zoznam bezobalových obchodov nájdete tu: http://www.nulaodpadu.sk/mapa-bezobalovych-obchodov

Vďaka plánovaniu svojich nákupov môžete ušetriť veľa peňazí a zároveň pomôcť životnému prostrediu. Čím menej odpadu z potravín alebo obalov skončí na skládkach a využije sa ako zdroj surovín, tým čistejšiu prírodu budeme mať. Vždy, keď sa rozhodnete a urobíte jeden krok navyše od čierneho koša (na zmesový komunálny odpad) k farebnému (na triedený odpad), pomáhate vyrobiť napríklad kompost. A zdanlivo nenápadný a malý jeden krok milióna ľudí sa stáva významným pokrokom ľudstva v boji proti erózii pôdy, globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám. A to sa oplatí, nie? 

zero waste

Nulový odpad - zero waste - je možnosťou, ako urobiť pre prírodu a planétu čosi viac...

zdroj: JRK

Vytlačiť | Pridané: 08:47:42 09.09.2021 | Prečítané: 355x | Autor: Marek Hrin | Komentárov: 0 | Hodnotenie: 0

Ohodnoťte tento článok (známky ako v škole)
Pre hodnotenie musíte byť prihlásený!

Diskusia k článku

Pre pridávanie príspevkov musíte byť prihlásený!


Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
Október 2021
PUSŠPSN
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zoznam podujatí

Anketa
Privítali by ste periodikum, ktoré by informovalo o aktuálnom dianí v meste a regióne v tlačenej i elektronickej podobe?





Poznáte novú aplikáciu Myjava, vďaka ktorej môžete mať mestský úrad v mobile?







Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online4
Dnes  1520
Mesiac  28362
Celkovo1926784

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame

Citajte viac