Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 4.08. 2021 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu


Informácie o triedenom zbere

 

Ako správne separovať odpad?



(pdf) Manuál opatrení predchádzania vzniku odpadu v Myjave.pdf

(pdf) Alchýmia odpadu.pdf

(pdf) Informačný leták o zbere a triedení biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu pre občanov Myjavy.pdf

 

triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu

zmena triedenia odpadu

ak správne separovať

ako správne separovať

triedite spravne odpad

PLASTY

PLASTY zberáme do označených žltých, bielych alebo červených nádob alebo plastových vriec, do ktorých PATRIA:

  • prázdne plastové obaly z nápojov všetkých objemov (PET fľaše), prázdne plastové nádoby z kozmetiky, čistiacich prostriedkov a potravín, plastové fólie...

NEPATRIA:

  • plastové nádoby a obaly znečistené škodlivinami (napr. ropnými látkami)

Poznámka: Plastové fľaše pred vyhodením treba stlačiť a tým znížiť ich objem!

 

SKLO

Sklo zberáme do označených zelených nádob alebo zelených plastových vriec, do ktorých PATRÍ:

  • rozbité okenné sklo, prázdne poháre od zaváranín, fľaše od nápojov, ovocných štiav, liehovín bez zátok a uzáverov

NEPATRIA:

  • silne znečistené fľaše, plné ani čiastočne naplnené, porcelán, keramika, maľované sklo, obrazovky televízorov, kovové uzávery fliaš, zrkadlá, žiarivky, žiarovky, varné sklo, krištáľové sklo, lepené autosklá, oceľou vystužené sklo, sklobetónové tvárnice...

Poznámka: Jednotlivé sklené obaly treba vypláchnuť a odstrániť ich prípadné znečistenie!

 

PAPIER

Papier zberáme do označených modrých nádob alebo modrých plastových vriec, do ktorých PATRIA:

  • noviny, časopisy, kartóny a lepenky, vlnité lepenky, papierové obaly, katalógy, cenníky, adresáre, telefónne zoznamy, lepenky, knihy bez tvrdých obalov...

NEPATRÍ:

  • papier znečistený potravinami, olejom, znečistené papierové obaly napr. vrecia od cementu, jednorazové plienky, použité papierové vreckovky, vrstvené papierové obaly (z mlieka, džúsov), indigový papier, papier s plastom a kovovými súčasťami, tvrdé obaly z kníh, asfaltový a dechtový papier...

Poznámka: Obaly väčších rozmerov je treba rozrezať, prípadne stlačiť z dôvodu zníženia ich objemu!

 

KOVOVÉ OBALY

Kovové obaly, zberáme do označených červených, bielych a žltých nádob alebo plastových vriec, do ktorých PATRIA:

  • plechovky od nápojov (pivo a nealko), kovové uzávery z nápojov, konzervy z polotovarov, hrnce, riad, hliníkové fólie z potravinárskych obalov, nádoby z kozmetických sprejov...

NEPATRIA:

  • veľmi znečistené obaly od potravín, resp. inými škodlivinami, napr. ropnými látkami, nádoby od sprejov, nádoby od farieb...

 

VKM OBALY

VKM obaly (viacvrtvové kombinované materiály, „tetrapaky“) zberáme do označených bielych, čerevných a žltých nádob alebo plastových vriec, do ktorých PATRIA:

  • škatule od nápojov, mlieka, mliečnych výrobkov a džúsov, ostatné obalové materiály zložené z viacerých vrstiev plastu, papiera, resp. hliníka...

NEPATRIA:

  • plastové nádoby a obaly znečistené škodlivinami (napr. ropnými látkami)...

Poznámka: Jednotlivé obaly treba vypláchnuť, odstrániť prípadné znečistenie a rozrezať, prípadne stlačiť jednotlivé obaly, aby sa znížil ich objem!

 

BIOODPAD

Bioodpad zberáme do označených hnedých nádob alebo priamo na domácich kompostoviskách, do ktorých PATRIA:

  • odpad z domácnosti (ovocie, zelenina) a zo záhrad (lístie, vetvy, tráva), odpad z prípravy jedál...

NEPATRIA:

  • potraviny v obaloch, mäso, kosti, tekuté zvyšky, vajcia...

čo patrí do košíka na bioodpad

čo nepatrí do nádoby na bioodpad


ZMESOVÝ KOMUNÁLNY ODPAD

ZMESOVÝ KOMUNÁLNY odpad zberáme do šedých nádob, do ktorých PATRÍ:

  • Všetko to, čo sme nevyzbierali a nevytriedili predchádzajúcimi spôsobmi.

NEPATRÍ:

  • vyseparované zložky z komunálnych odpadov, nebezpečné odpady, elektroodpad (napr. domáce spotrebiče, rádia, TV, PC, vŕtačky, holiace a depilačné strojčeky, žiarivky, mobilné telefóny a nabíjačky) autobatérie, tužkové batérie, ortuťové teplomery, nábytok, drevo, pneumatiky, obaly od farieb...

 

OSTATNÉ KOMUNÁLNE ODPADY

DROBNÉ STAVEBNÉ ODPADY, NEBEZPEČNÉ ODPADY, OBJEMNÉ ODPADY, ELEKTROODPADY A OREZY DREVÍN zberáme donáškovým spôsobom v rámci prevádzky Zberového dvora BRANTNER Slovakia, s.r.o.

 


 

10 TIPOV, AKO NEPLYTVAŤ POTRAVINAMI

 

1. Neplytvajme potravinami a nebudeme zbytočne vyhadzovať peniaze.

2. Plánujme si svoje nákupy. Kupujme len to, čo potrebujeme. Naplánujme si, aké jedlo budeme pripravovať počas týždňa. Potom sa pozrime na svoje domáce zásoby, čo máme a čo nám chýba. Na nákupný zoznam si napíšme len tie potraviny, ktoré potrebujeme a nezabudnime si ho zobrať na nákup. Nekupujme potraviny zbytočne do zásoby. Neoplatí sa nakupovať, keď sme hladní, lebo vtedy sa len ťažko odoláva príjemným vôňam potravín a do košíka sa nám dostane viac ako potrebujeme. Ak nevieme odolať zvýhodneným rodinným baleniam, tak sa dohodnime vopred so susedmi a priateľmi a ihneď po nákupe si potraviny rozdeľme. Dávajme si pozor na tzv. „super výhodné“ akcie, ktoré supermarkety neustále ponúkajú. Často ide o neznáme a menej kvalitné potraviny, ktorých sa supermarket potrebuje rýchlo zbaviť. Preto je výhodnejšie nakupovať potraviny, ktoré poznáme. Čo najčastejšie kupujme nebalené potraviny. Takto si môžeme nabrať len toľko, koľko potrebujeme napr. ovocia, zeleniny, rožkov... a znižujeme tak aj množstvo odpadov z obalov. Na nákup chladených alebo mrazených potravín si vezmime i chladiacu tašku, aby si nakúpené potraviny cestou domov zachovali svoju kvalitu.

3. Všímajme si dátumy. Potraviny s krátkym dátumom spotreby nakupujme iba vtedy, ak ich chceme okamžite spotrebovať. Naučme sa rozoznávať „dátum spotreby“, ktorý označuje dokedy je potravinabezpečná na konzumáciu a „dátum minimálnej trvanlivosti“,ktorý označuje dokedy si potravina uchováva niektoré špecifické vlastnosti, pričom jej konzumácia je bezpečná aj po tomto dátume.

4. Skladujme potraviny správne. Držme sa pravidla, že dopredu v poličkách si uložme potraviny so starším dátumom spotreby a dozadu s novším. Aby sme stihli všetky potraviny včas skonzumovať. Na balených potravinách výrobcovia odporúčajú správny spôsob skladovania. Riaďme sa ním a potraviny tak uchováme v najlepšej kvalite. 

5. Uložme potraviny v chladničke podľa zón teploty. V chladničke skontrolujme tesnenie a teplotu. Aby potraviny ostali čo najdlhšie čerstvé, uchovávajme ich pri teplote 1 až 5 °C. Využívajme rôzne teplotné zóny v chladničke vo svoj prospech a riaďme sa návodom od výrobcu. Zväčša sa uvádza, že vo vrchných poličkách chladničky sa majú skladovať syry, vajcia, maslo, v stredných poličkách ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary, na spodných poličkách jedlo, ktoré sa rýchlo kazí napr. zvyšky vareného jedla, mäso, ryby. Celkom dolu v priehradke je miesto na ovocie a zeleninu. Nie však na všetky druhy. Paradajky, banány, mango, citrusové plody je vhodnejšie skladovať mimo chladničky. Zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler, uhorky je vhodnejšie skladovať v chlade, no nie vo vlhku. Do dvierok chladničky patria zaváraniny, kečup, horčica, nápoje. Potraviny z otvorených balení preložte do uzatvárateľných nádob a tak ich vložte do chladničky. Výnimkou je len tvrdý syr, ktorý je najlepšie skladovať vo vlhkom obrúsku alebo na tanieri s poklopom špeciálne na syry.

6. Naučme sa variť správne veľké porcie jedla. Aké sú tie správne veľké porcie jedla, nájdeme v odborných odporúčaniach podľa nášho zdravotného stavu, veku, aktivity. Radšej si naberme na tanier menej a potom, keď sme ešte hladní, si doložme.

7. Spotrebujme všetky potraviny. Ak nám po celom týždni zostane viacero načatých potravín a kúskov zeleniny alebo ovocia, urobme guláš, ražniči, ovocný šalát... Nebojme sa experimentovať. V kuchárskych knihách nájdeme veľa inšpirujúcich receptov. Starší chlieb môžeme nakrájať na tenké plátky, položiť na ne tvrdý syr, dať na 10 minút zapiecť na sucho do rúry na 200 °C a máme výbornú pochúťku. Prezreté ovocie môžeme použiť do nepečeného jogurtového dezertu s piškótami alebo spraviť výborný mliečny kokteil. Zosušený syr môžeme zapekať. Zvyšky vareného mäsa, údenín, syra môžeme pomlieť s bylinkami a urobiť dobrú nátierku. 

8. Konzervujme, sušme a mrazme potraviny. Ak nám zostanú potraviny a vieme, že ich nebudeme v najbližšej dobe používať, môžeme ich konzervovať zavarením,sušením alebo mrazením. Chlieb, mäso, ryby, zeleninu, ovocie, vňate, bylinky, mliečne výrobky veľmi dobre znášajú mrazenie. Niektoré druhy ovocia, zeleniny, vňatí a húb sú výborné i sušené a dlho sa dajú takto skladovať.

9. Buďme solidárni. Ak zistíme, že máme doma prebytok nejakých potravín (či už svojpomocne vyrobených alebo kúpených), včas ich ponúknime známym, darujme sociálne slabším ľuďom alebo organizáciám, ktoré varia napr. pre bezdomovcov.

10. Premeňme odpad z potravín na kompost. Šupy zo zeleniny, ovocia, zvyšky varenej stravy, pokazené potraviny, ovsené vločky a múka, ktoré našli mole; môžeme skompostovať v domácom kompostovisku. Získame tak kvalitné hnojivo – kompost. Viac o kompostovaní nájdete na www.kompost.sk.

 


 

KOMPOSTOVANIE

 

ČO SA DÁ KOMPOSTOVAŤ?
Kompostovať môžeme všetky biologické odpady, ktoré vznikajú v domácnosti, záhrade, na poli alebo pri chove hospodárskych zvierat. Ideálna je mnohoraká zmes najrozličnejších materiálov,ktorú musíme vhodne upraviť (podrviť, posekať, zvlhčiť, atď.) a dobre premiešať. Do kompostoviska nedávame žiadne nerozložiteľné odpady (sklo, kovy, plasty, chemické prostriedky, lieky, oleje, jednorazové plienky), zvyšky varených jedál, mliečne výrobky, mäso, kosti a ryby (lákajú zvieratá, skoro podliehajú skazeniu a potom nepríjemne zapáchajú), popol z uhlia, zvyšky z lakovaného
a natieraného dreva a drevotriesky, výkaly mäsožravých a chorých zvierat. Klíčivosť húževnatých burín a ich semien zničíme, ak ich necháme pred kompostovaním skvasiť v nádobe s vodou. V lete nám na to stačí cca 15 – 20 dní (kým sa neprestane v nádobe tvoriť pri miešaní pena).

NAJPOUŽÍVANEJŠIESPÔSOBY KOMPOSTOVANIA
Najjednoduchším spôsobom je kompostovanie v hrobli (kope). Stačí, ak materiál upravíme, premiešame a uložíme do požadovaného tvaru. Tento spôsob sa používa hlavne tam, kde je dostatok priestoru a väčšie množstvo materiálu. Druhým, estetickejším spôsobom je kompostovanie v zásobníkoch. Tie môžu byť z rôznych materiálov (drevo, plast, pletivo, kov, betón, kameň alebo ichkombinácie). Môžeme si ich kúpiť alebo svojpomocne vyrobiť napr. z odpadových materiálov (staré nepotrebné dosky, drevené a plastové palety, staré sudy, pletivo...).

KEDY JE KOMPOST ZRELÝ?
Do nádobky s vlhkým kompostom vysejeme semienka žeruchy siatej. Ak nám počas týždňa väčšina semien vyklíči, znamenáto, že kompost už neobsahuje nijaké látky škodlivé pre rastlinya môžeme ho už použiť v záhrade. Intenzívne zelené klíčne lístky svedčia o vyzretom komposte, zatiaľ čo žlté alebo hnedélístky o surovom. Ak vyklíči len málo semien, musí sa kompost podrobiť ešte ďalšiemu rozkladu.

AKO VYUŽIŤ HOTOVÝ KOMPOST?
Vyzretý kompost je hnedej až tmavohnedej farby, jemnej hrudkovitej štruktúry, nezapácha, ale vonia ako lesná pôda.Jeho prednosti sú v tom, že má schopnosť zadržiavať voduv pôde, prevzdušňovať ju a zásobovať ju živinami. Surový kompost, ktorý ešte nie je úplne rozložený, aplikujeme na pôduna jeseň. Vyzretý kompost môžeme aplikovať kedykoľvek napr. pri výseve; výsadbe priesad, stromov a kríkov; hnojenie trávnikov a záhrad. Kompost má pH neutrálne a preto nie je vhodný ku kyslomilným rastlinám ako sú napr. čučoriedky, azalky. Kompost nikdy nezaorávame, len ho jemne zapravíme do zeme. Na dostatočné zásobenie pôdy živinami stačí pre väčšinu pestovaných rastlín 1 cm vrstva kompostu ročne. Potrebujeme k tomu 10 litrov kompostu na 1 m² pôdy. 



Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
August 2021
PUSŠPSN
      1
235678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Zoznam podujatí

Anketa
Privítali by ste periodikum, ktoré by informovalo o aktuálnom dianí v meste a regióne v tlačenej i elektronickej podobe?





Poznáte novú aplikáciu Myjava, vďaka ktorej môžete mať mestský úrad v mobile?







Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online24
Dnes  580
Mesiac  4714
Celkovo1811356

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame

Citajte viac