Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 20.02. 2020 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu

Počasie
Mapa mesta
Mapa Myjavy
Fotogaléria
galeria

Podujatie: Výroba hrtánkov



Miesto: Kultúrny dom Samka Dudíka
Dátum: 26.11. 2019
Čas: 18:00 - 20:00

Popis: Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK, vás srdečne pozýva na podujatie venované tradičným myjavským obradovým cestovinám vianočného obdobia - hrtánkom. Podujatie sa uskutoční v utorok 26. novembra 2019 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Dozviete sa tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie. Hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozvoja tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Práve pytlikárskym plátenkom (sitami pre mlyny) bola Myjava známa po celom Rakúsko-Uhorsku. Pri tkaní sa však opotrebovávala jedna z dôležitých častí tkáčskeho stavu – paprstek, pomocou ktorého tkáč vytváral osnovu. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín – hrtánkov, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Gazdinky ich pred sviatkami a významnými životnými udalosťami pripravovali naraz aj z 20-tich vajec a roznášali ich ako poctu svojim známym a ľuďom, ktorých si vážili. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra, pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy. V prípade záujmu o podujatie sa môžete záväzne prihlásiť na e-mailovej adrese: eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach.: 034/621 32 52, 0918 968 706. Máte tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a misku. Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.

Plagát:


Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
Február 2020
PUSŠPSN
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Zoznam podujatí

Anketa
V ktorej lokalite na Myjave máte najväčší problém zaparkovať?













Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online11
Dnes  261
Mesiac  26121
Celkovo1042328

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame

Citajte viac