Klávesové skratky - rozšírené
Preskočiť na obsah
Dnes je 30.03. 2020 | Prihlásiť

Digitálne mesto Gazdovský dvor City monitor Sprievodca Odkaz pre starostu

Počasie
Mapa mesta
Mapa Myjavy
Fotogaléria
galeria

Podujatie: Ľudová strava v Gazdovskom dvore



Miesto: Gazdovský dvor Turá Lúka
Dátum: 21.05. 2018
Čas: 08:00 - 15:00

Popis: Centrum tradičnej kultúry v Myjave pripravilo na štvrtý májový týždeň pre deti z materských škôl a žiakov základných i stredných škôl podujatie nazvané Ľudová strava. To sa bude konať v Gazdovskom dvore v myjavskej mestskej časti Turá Lúka, a to od 21. do 25. mája 2018. Na gazdovstve bude návštevníkov čakať gazdiná, ktorá im porozpráva veľa zaujímavostí o tom, ako sa stravovali ľudia v minulosti. Strava našich predkov bola predovšetkým varená, pripravovaná na otvorenom ohnisku. Hlavnou surovinou na prípravu jedál bola múka. K tradičným múčnym pokrmom sa radia varené cestoviny, ktoré v minulosti patrili medzi najrozšírenejšie jedlá. Koláče zasa bli sviatočným pokrmom a na ich prípravu sa používala kvalitnejšia pšeničná múka. Piekli sa výnimočne a ich sortiment nebol široký. Chlieb patril k pokrmom, ktorý sa každodenne objavoval na rodinnom stole. Piekla si ho každá rodina sama, a to zvyčajne raz do týždňa. Množstvo upečených pecňov záviselo od počtu členov v domácnosti. Kašovité jedlá patria medzi najstaršie pokrmy. Pripravovali sa z obilnín, najmä z prosa, neskôr z jačmenných krúpov aj zemiakov. Bežne pripravovaným pokrmom boli polievky, ktoré boli na obed často jediným chodom. Varili sa z rôznych druhov surovín, pričom prevažovali strukovinové polievky, ktoré sa pripravovali nasladko alebo nakyslo s pridaním mlieka i octu. Polievky sa zahusťovali zatrepávaním alebo zasmažením. Kyslé polievky bolo zvykom zajedať s chlebom. Mäsové polievky sa varili zriedkavejšie, väčšinou len na významné rodinné udalosti a sviatky. Mäsové pokrmy sa jedli zriedkavo, len na výročné sviatky a pri významnejších rodinných príležitostiach. V domácnostiach sa používali aj strukoviny. Najmä fazuľa, hrach, cícer a šošovica na polievky i na rôzne kaše. Zemiaky boli tiež podstatnou surovinou na prípravu jedál a tvorili súčasť každodennej stravy. Konzumovali sa samostatne, a to varené alebo pečené. Široké uplatnenie našli ako prídavok do iných pokrmov. Mlieko - kravské a kozie - bolo tiež nevyhnutnou základnou súčasťou každodennej stravy. Či už surové alebo varené. Pilo sa sladké aj kyslé. Z mlieka robili gazdiné aj mnohé mliečne výrobky - smotanu, tvaroh, syr a maslo. Sortiment pestovanej zeleniny a ovocia v minulosti nebol taký široký ako dnes. Zelenina a ovocie sa konzumovali v surovom i varenom stave. Zo zeleniny sa najviac konzumovala kapusta, na jeseň hlávková a v zime kvasená. Na zimu sa ovocie uschovávalo v čerstvom a sušenom stave. Varil sa aj lekvár, med sa používal ako sladidlo. Veríme, že aj takouto formou prezentácie sa aspoň sčasti podarí vytvoriť deťom predstavu o stravovaní našich predkov. Vstupné na podujatie je 1,50 € a v prípade záujmu sa treba záväzne prihlásiť na týchto kontaktoch: Centrum tradičnej kultúry v Myjave, Partizánska ul. 290/17, 907 01 Myjava, tel.: 034/621 32 52, 0918 968 706, e-mail: eva.cmelova@ctk.tsk.sk

Plagát:


Dôležité oznamy
Kalendár podujatí
Marec 2020
PUSŠPSN
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
31     
Zoznam podujatí

Anketa
V ktorej lokalite na Myjave máte najväčší problém zaparkovať?













Všetky ankety

Štatistiky
Počet návštev
Online21
Dnes  2017
Mesiac  41708
Celkovo1093065

Myjava naživo
Myjava naživo

Odporúčame

Citajte viac